Samenstelling Team 3

Derde team / november 2015 / Teamleider Hans van der Vecht

Vertrekdatum: zondag 8 november 2015 - terugkeer: zondag 6 december 2015

Kiske Martens (20) / Schijf / Markiezaat College

Na de mavo ben ik naar de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw en infra gegaan. Ik zit nu in het vierde en laatste jaar. Ik ben in de bouw terechtgekomen via mijn vader. Vanaf mijn veertiende help ik al mee bij zijn eenmansbedrijf, dat is gespecialiseerd in kleinere nieuwbouwprojecten, verbouwingen en meubels. Zo heb ik naast mijn werk bij Bouwcenter Nelemans toch al praktische kennis en ervaring opgedaan, terwijl ik een theoretische opleiding volg. Toen de kans zich voordeed om op buitenlandse stage te gaan, heb ik deze gelijk aangegrepen. Ik kijk er erg naar uit om daar onder volledig andere omstandigheden te werken. Het is een mooie ervaring en het staat goed op je CV. Daarnaast vind ik het mooi om mee te helpen aan een project dat de bevolking daar ondersteunt. Een school is essentieel om de kinderen daar een betere toekomst te geven. Ik hoop en verwacht een supermooie ervaring in Ghana. Met een nog mooiere school als eindresultaat.

Daniel van Dalen (18) / Bergen op Zoom / Markiezaat College

Ik ben geboren in Sneek en al vroeg verhuisd naar Bergen op Zoom. Ik wil van jongs af aan bouwtechnisch tekenaar worden. Volgens mij heb ik dit van mijn opa geërfd omdat dit ook zijn passie was. Op de Open dag van het Markiezaat College was er een presentatie van eerdere Ghana projecten. Toen wist ik meteen dat ik heel graag zelf naar Ghana wil gaan om daar een school te maken. Dit is echt een bijzondere ervaring, zeker om de mensen in Ghana te helpen. Ik ben heel blij dat ik eindelijk iets in het verre buitenland mag doen.

 

Arjan van der Klooster (19) / Sint-Annaland / Markiezaat College

Op het Markiezaat College ben ik bezig met het laatste jaar van mijn bol4-opleiding Middenkaderfunctionaris bouw en infra. Uiteindelijk wil ik de opleiding gaan doen voor bouwkundig ingenieur op de Hogeschool Zeeland. Via mijn school hoorde ik van het Ghana project. Dit leek me direct al interessant en leerzaam om te doen. Het wordt een mooie ervaring om een school te bouwen in Ghana. Het lijkt me ook leuk om samen te werken met mensen uit Ghana. Het communiceren in het Engels is leerzaam en leuk om te doen. Naast het bouwen van de school is het ook mooi om het één en het ander van het land te zien.

 Mitchel Brans (20)/ Oudenbosch / Markiezaat College / Middenkaderfunctionaris Bouw & Infra

Mijn naam is Mitchel Brans, 20 jaar oud en woon in het mooie Oudenbosch (Noord-Brabant). Ik studeer aan de opleiding Middenkader Functionaris Bouw & Infra en ben 3e-jaars. Ik ben in deze sector terecht gekomen omdat mijn vader een eigen aannemersbedrijf heeft in de bouw. Hier werkte ik op de zaterdag en in mijn vakanties. Dit beviel me erg goed en hierdoor heb ik gekozen om me ook in deze sector verder te verdiepen.

Nadat ik mijn VMBO Metselen heb afgerond op het Markland College ben ik de opleiding MBO2 Service Medewerker Gebouwen (Bouw Installatie) op het Zadkine in Rotterdam gaan volgen. Tijdens deze opleidingen heb ik verschillende stages gelopen. Aan elk deel van een doorsnee gebouw heb ik in een van mijn stages wel eens meegewerkt. Noem het maar op van funderingsbekistingen tot elektra, CV installaties, schilderwerk, stucwerk tot daken. Met mijn huidige opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw & Infra verdiep ik me in de middenkader vakken, zoals uitvoering werkvoorbereiding, planning, onderhoud, ass. Cad tekenaar/3D tekenaar. Ik heb 2 stages gelopen in een uitvoerende taak bij Aannemingsbedrijf Van Agtmaal (onderdeel van Bouwonderneming VOLKER WESSELS).  Hier heb ik enorm veel van geleerd. Als bijbaan werk bij KRT (Gebr. Timmermans B.V.) & Splesh (Molencaten) & Aannemersbedrijf Ger Brans.

In november is het eindelijk zo ver! Ik heb er enorm veel zin in, werken onder omstandigheden die je hier nooit zult mee maken. Een bijdragen leveren aan een betere toekomst voor de Ghanese jongeren in deze omgeving. Met een fantastische school als eindresultaat, zal deze reis nooit meer vergeten worden.

Brenth Linders / Roosendaal / Markiezaat College

Ik volg de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw en infra, 3de leerjaar, in Bergen op Zoom. Ik wil later architect worden en deze school leek me daarvoor de beste basis. Momenteel heb ik twee jaar afgerond en twee verschillende stages gedaan waar ik al heel veel heb geleerd. Bij Ingenieursbureau Maters en De Koning in Roosendaal heb ik ervaren hoe het is om achter een tekentafel te staan en hoe het werk wordt uitgevoerd in de praktijk. Bij de gemeente Bergen op Zoom ben ik onder andere betrokken geweest bij de renovatie van de historische Ravelijnmuur.
Ieder land heeft zijn eigen methoden van werken. Daarom lijkt Ghana mij zo'n perfecte ervaring. Nu kan ik met eigen ogen zien hoe daar het bouwen van een school gaat. We bieden de jongeren daar de kans om een vak te leren en daarmee draag ik bij aan de toekomst van mensen in dat land. Voor mij is het ook een manier om zelf nieuwe en andere bouwmethoden te ervaren die ik wellicht later in Nederland ook toe kan passen. Ghana lijkt me een leuke en leerzame uitdaging waar ik enorm naar uitkijk.

Hans van der Vecht (64) / Den Haag / teamleider

Tot ik op 1 januari 2011 stopte met werken ben ik projectopzichter geweest bij de Haagse woningcorporatie Staedion. Ik had al vroeg ervaring in het buitenland. Na mijn diensttijd ben ik destijds voor anderhalf jaar als bouwkundig vrijwilliger uitgezonden geweest naar Ivoorkust voor de Stichting Nederlandse Vrijwilligers (SNV). Die ervaring in West-Afrika deed me rond 2000 zoeken naar een nieuwe mogelijkheid daartoe. Dat lukt in 2004. Ik ben toen voor drie maanden met vijf Nederlandse jongeren uitgezonden naar het dorp Afranse in Ghana. Daar hebben we een zesklassige school gebouwd, met behulp van Ghanese jongeren  en vaklieden. Deze school was onderdeel van de “Kofi Annanschool”, een lagere technische school. In 2012 ben ik weer in Afranse geweest, nu voor drie weken, om de met Nederlands geld in 1993 gebouwde lagere school op te knappen. Ik deed dat samen met één van de jongeren uit 2004 (Theo Kamsteeg), zijn vrouw Mirjam en broer Marco. Ook de Ghanese voorman Christian Kwabena, die inmiddels is overleden, heeft met zijn Ghanese jongeren toen nog veel werk verzet. Ik hoop in november 2015 als teamleider de Junior Secondary School (JSS) te kunnen afbouwen met mijn ‘team 3’, bestaande uit Nederlandse en Ghanese jongeren en vaklieden. Daarmee is het gehele traject van regionale educatie voor jongeren in dat deel van Ghana compleet. Jongens en meisjes kunnen dan een vak leren waarmee ze zich zelf kunnen onderhouden. Ik ben getrouwd met Bea en heb geen kinderen.