Samenstelling Team 2

Tweede team / oktober 2015 / Teamleider Joop von Oven

Deelnemers 

Koen Burgers (20) / Den Haag / ROC Mondriaan
Ik heet eigenlijk Jacob Burgers maar iedereen noemt mij Koen. Ik ben geboren in Den Bosch, opgegroeid in Delft en nu woon ik in Den Haag. Ik volg de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw en infra niveau 4 aan het ROC Mondriaan te Den Haag. Ik zit nu in het laatste jaar van mijn opleiding en wil mij verder verdiepen in de bouw op een hoger niveau, het HBO. Buiten school werk ik in de supermarkt en doe ik soms klusjes in de bouw voor mijn vader, zoals tekeningen maken of bouwvergunning aanvragen. Ook sport ik graag, met als voorkeur basketbal. Toen ik hoorde dat ik er een speciaal project was, was ik meteen enthousiast. Dit kwam doordat ik vroeger op mijn middelbare school al eerder wou deelnemen aan zo een soort project. Uiteindelijk toen niet mee kunnen gaan, en dan is dit project wel mijn kans! De jongens van de groep waarmee ik naar Ghana ga zijn een voor een topjongens, klasgenoten of schoolgenoten. Ik denk er een hele leuke, uitputtende en interessante maand te hebben en kijk er zeer naar uit.

Djordi Hibma (18) / Den Haag / ROC Mondriaan
Op het Corbulo College kreeg ik bouwtechniek. Ik vond dat toen zo leuk dat ik daar mijn hoofdvak van heb gemaakt. Twee jaar geleden  werd deed ik mee aan een wedstrijd bij de Stichting Haagbouw. Ik werd daar eerste en vanaf dat moment wist ik zeker dat ik door wilde gaan in de bouw. Ik volg nu bij het ROC Mondriaan de opleiding Timmeren niveau 2 (tweede leerjaar). Toen mijn mentor me vertelde over het project in Ghana was ik direct enthousiast en thuis vonden ze het echt gaaf. Het is een mooi project om veel te leren en tegelijkertijd mensen te helpen. Ik ben reuze benieuwd hoe de mensen en de omgeving daar zijn. Dit word een machtige ervaring en ik kan niet wachten om te beginnen.

Robin Groenewegen (27) / Naaldwijk / ROC Mondriaan
Ik woon in het Westland en ben al jong in aanraking gekomen met de glastuinbouwsector. Hier ben ik verder in doorgegaan en dit heeft tot een baan geleid. Helaas was ik naar vijf jaar niet tevreden met het werk, wat ik toen deed. Na mijn vorige baan te hebben opgegeven, kwam ik terecht bij het ROC Mondriaan. Hier heb ik me in 2011 ingeschreven voor de opleiding, Timmerman niveau 2. Deze opleiding heb ik binnen negen maanden met succes kunnen afronden en ik ben doorgestroomd naar de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw en infra niveau 4. Op dit moment zit ik in het vierde en laatste jaar van deze opleiding. Toen ik hoorde dat er een project kwam voor studenten van ROC Mondriaan, was ik direct overtuigd. Ik heb altijd al mee willen werken aan een project in het buitenland. Een mooi project waar ik nog veel kan leren en waar ik de mensen kan helpen die de hulp hard nodig hebben.

Jordy Veldhoen (20) / Maasland / ROC Mondriaan
Ik doe nu de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw en infra op het ROC Mondriaan in Den Haag. Ik heb gekozen voor de bouw omdat ik het een mooi vakgebied vind. Zeker als je in Ghana een maand mag werken. Toen ze in de klas vertelden dat je naar Ghana kan om daar een school te bouwen, was ik meteen enthousiast. Ik ben reuze benieuwd naar de mensen, de omgeving, de manier van werken en nog veel meer. Het wordt een machtige ervaring en een belevenis om daar aan de slag te gaan en ik kan nauwelijks wachten om te beginnen.Dennis van den Berg (19) / De Lier / ROC Mondriaan
Ik zit nu in het vierde leerjaar van de opleiding MBO BOL4 bouw bij het ROC Mondriaan in Den Haag. Direct toen ik op school hoorde dat er vijf leerlingen naar Ghana mochten voor een project was ik zeer enthousiast. Het leek me een geweldige uitdaging en een leerzame ervaring. Omdat je toch een maand weg bent, heb ik eerst thuis gevraagd wat ze er van dachten. Ik kreeg zulke positieve reacties dat ik me gelijk heb aangemeld als potentieel kandidaat. Uiteindelijk werd duidelijk dat ik was uitgekozen als één van de kandidaten die aan dit project mee mocht helpen. Doordat ik een niveau 4- opleiding doe, krijg ik op school meer theorie dan praktijk. Door naar Ghana te gaan hoop ik meer praktijkervaring op te doen. Dat helpt mij verder tijdens mijn studie. Ik kijk erg uit naar deze mooie ervaring en verwacht dat die maand in Ghana nooit zal vergeten!

Joop von Oven (68) / Voorschoten / teamleider

Als zoon van een metselaar heb ik de bouw met de paplepel binnengekregen. Mijn vader stuurde mij naar de LTS. Daarna werkte ik zeven jaar op een architectenbureau en volgde gelijktijdig een avondstudie bouwkunde. In een Haagse tram las ik een folder “Doe iets aan de armoede in de wereld, kom werken bij de Stichting Nederlandse Vrijwilligers”. Na een opleiding van drie maanden bij het Tropeninstituut in Amsterdam vertrok ik voor vier jaar ontwikkelingswerk naar Ivoorkust. Daarna was ik verknocht aan het werken in de tropen. Uiteindelijk verbleef ik nog veertien jaar in verschillende landen in Afrika, in Bangladesh en op de Kaapverdische eilanden. Terug in Nederland vond ik een baan als directeur van het opleidingscentrum voor de bouw in Leiden. Dat werken met jongeren heb ik tot aan mijn pensioen 23 jaar lang met veel plezier gedaan. In mijn vrije tijd ben ik bestuurslid van de Stichting Kofi Annanschool. Toen ze me vroegen of ik een bouwteam naar Ghana wilde begeleiden, heb ik niet lang nagedacht. Het is een mooie combinatie van wat ik altijd leuk heb gevonden. Bouwen, in een ontwikkelingsland, met jonge mensen. Ik ben volgend jaar veertig jaar gehuwd met Henny en heb twee kinderen.  

Sjoerd Wiersma (51) / Den Hoorn/ begeleidend docent ROC Mondriaan
Ik werkte zo’n twintig jaar bij verschillende bedrijven in de bouw en infra, van adviesbureau tot aannemers. Zeven jaar geleden kwam ik bij het ROC Mondriaan in Den Haag. Ik geef daar nu les aan de Infra leerlingen (BOL4). Acht maanden geleden kregen wij een verzoek van de stichting Kofi Annanschool. ‘Willen wij, studenten van het ROC Mondriaan, meebouwen aan een school te Ghana?’ Het kan een bijzondere ervaring zijn voor studenten van onze school. We waren er heel snel uit. Natuurlijk doen wij mee. De vijf geselecteerde studenten hebben er erg veel zin in. Als we over dit project praten, glinsteren hun ogen  van enthousiasme.  Vervolgens kwam de vraag of ik zin had om mee te gaan naar Ghana. Ik reageerde bijna nog enthousiaster dan de leerlingen. We gaan daar letterlijk een steentje bijdrage aan de bouw van een school in Afranse. Straks kunnen de kinderen uit Afranse en omgeving daar vanaf de “basisschool” tot en met een technische school een opleiding volgen. Voor ons is dit heel gewoon, maar in Ghana moeten kinderen vaak grote afstanden afleggen om onderwijs te volgen. En met een afgeronde opleiding hebben de kinderen daar meer mogelijkheden om te voorzien in hun eigen levensonderhoud.