Samenstelling Team 1

Eerste team / september 2015 / Teamleider Jan de Groot

Vertrekdatum: zondag 30 augustus 2015 - Terugkeer: zaterdag 26 september 2015

Jan de Groot (61) / Teamleider / Waarder

Het is voor mij de derde keer dat ik teamleider ben en ik kijk er weer naar uit. Samen met jonge bouwvakkers iets doen voor een ander. Samen met de Ghanese jongeren een school bouwen zodat anderen een betere toekomst kunnen krijgen. Het bouwen is al een kunst op zich. Met weinig hulpmiddelen en in een vreemde omgeving maakt het nog spannender. Ook het begeleiden van de jongeren is mooi om te doen. Ik mag als volwassene naast de jongeren staan en zien wat de omgeving, het bouwen en de Ghanese jongeren met hen doet. Ik ben zelfstandige ondernemer en werk nu bij ROC Leiden als docent en projectleider. Ik ben getrouwd met Annelies en heb twee uitwonende kinderen.

Matthias Bor (20) / ’s-Gravenzande / Bouwmensen Delft

Ik kom uit het Westland, een gebied ten zuiden van Den Haag bekend van de glastuinbouw. Afgelopen drie jaar heb ik via Bouwmensen Delft mijn mbo2 en 3-diploma gehaald. Ik werk bij Verbakel Bouwbedrijf in Poeldijk en blijf hier ook werken nu ik bij Bouwmensen weg ben. Ik houd van hard werken en werk graag gezellig samen met iemand. In mijn vrije tijd ben ik vaak samen met vrienden te vinden. Dit jaar ga ik twee keer naar Afrika toe. Eerst twee weken naar Uganda en daarna naar een maand naar Ghana. Ik verwacht een super mooie tijd daar! En samen als team een mooie school neer te gaan zetten!

Dave Breure (20) / Purmerend / Bouwmensen Zaanstreek

Toen ik hoorde dat er mensen naar Ghana gingen, vond ik het meteen al een geweldig idee.  Omdat een maand toch best lang is, heb ik er eerst thuis besproken. Iedereen was enthousiast en toen wist ik het zeker dat ik het wilde gaan doen. Het idee dat ik daar, samen met anderen, de mensen kan helpen met het bouwen van een school vind ik erg leuk. En ik leer zelf ook van dit bouwproces. Wel ben ik heel benieuwd hoe wij dit allemaal gaan doen, zonder al het gereedschap dat we in Nederland zijn gewend. Via Bouwmensen Zaanstreek-Waterland in Zaandam werk ik bij een woningbouwvereniging. Hier doe ik niet zo heel vaak het grote werk dat ik straks wel in Ghana gaan doen. Daarom lijkt me dit alles een super ervaring en een geweldig leerproces om mee te maken.

Freek Schemkes (19) / Tiel / Bouwmensen Rivierengebied

Bij Bouwmensen Rivierengebied volg ik de opleiding Allround timmerman, gespeciliseerd in restauratie. Toen ik van het project Ghana hoorde was ik zeer geïntereseerd en besloot ik mee te doen. De reden dat het mijn interesse trok was vooral de ervaring met de Ghanese cultuur en natuurlijk om daar te helpen aan een beter onderwijssysteem door middel van het bouwen van een school. Ik verwacht vooral dat dit een hele leerzame ervaring wordt die je niet snel zult vergeten.

Jaap Sijmonsbergen (20) / Roosendaal / Bouwmensen Zuid-West

Ik doe de opleiding Timmeren niveau 2 bij Bouwmensen Zuid-West in Bergen op Zoom. Ik ga graag mee naar Ghana omdat het mij een supermooi, leerzame en spannende ervaring lijkt. Ik kijk er naar uit om daar veel creatieve oplossingen te zoeken voor problemen die hier zo gefixt zijn. Ook ga ik daar zeer veel handwerk leren omdat de machines en de luxe die we hier hebben daar niet altijd van toepassing zijn.  De verhalen en ervaringen die ik ondertussen heb gehoord maken mij steeds nieuwsgieriger en enthousiaster om de reis te gaan maken.

Mike Wilders (20) / Bergen op Zoom / Bouwmensen Zuid-West

Ik ben geboren en getogen in Bergen op Zoom. Ik woon hier bij mijn ouders samen met mijn vier jaar oudere broer. Ik deed bij Bouwmensen Zuid-West in Bergen op Zoom de opleiding niveau 2 metselaar allround waarvoor ik pas ben geslaagd. Ik stroom gelijk door naar niveau 3 en hopelijk ook nog niveau 4 assistent uitvoerder.

Het is altijd al een droom van me geweest om in het buitenland ontwikkelingshulp of vrijwilligerswerk te verrichten. Ik vind het daarom ook super gaaf dat ik mee mag op reis naar Ghana om daar letterlijk en figuurlijk mijn steentje bij te dragen aan de samenleving. De mensen worden er beter van en ik zelf ook qua praktijkervaring. Het lijkt me echt een uitdaging om het te doen en ik ben wel iemand die de lat steeds hoger legt. Met de minimale middelen daar en een hele andere omgeving dan hier lijkt het me heel leerzaam om in Ghana te werken. Ik hoop dat ik veel kennis en ervaring op kan doen voor mezelf en voor de mensen daar hoop ik dat ik echt iets kan betekenen.